Υπέρταση: Το διαδικτυακό παιχνίδι που παίζουν οι γιατροί και ευνοούνται οι ασθενείς τους!

2017-03-15

Απρόσμενα και ταυτόχρονα πολύ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε η ιατρική σχολή του Harvard σχετικά με μία νέα μέθοδο εκπαίδευσης των γιατρών επάνω σε ζητήματα υπέρτασης και νέους τρόπους αντιμετώπισής της στους ασθενείς τους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων για να εκπαιδεύσουν 48 γιατρούς επάνω σε θέματα υπέρτασης, ενώ χρησιμοποίησαν την πιο απλή μέθοδο της ηλεκτρονικής αποστολής πληροφοριών και σχετικών άρθρων μέσω e-mail σε άλλους 47 γιατρούς.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς των γιατρών εκείνων που εκπαιδεύτηκαν με την μέθοδο του διαδικτυακού παιχνιδιού έπιασαν τον στόχο τους να ρίξουν την πίεσή τους μέσα σε 142 μέρες (κατά μέσο όρο) σε σύγκριση με τις 148 μέρες που χρειάστηκαν οι ασθενείς των γιατρών που δεν ακολούθησαν αυτήν τη νέα μέθοδο εκπαίδευσης.

Το παιχνίδι, το οποίο ονομάζεται "The VA Hypertension Challenge", είχε ως εξής:

-Οι γιατροί λάμβαναν ηλεκτρονικά μία ερώτηση σχετικά με κάποιο ζήτημα υπέρτασης κάθε 3 μέρες.

-Συνολικά έλαβαν 32 ερωτήσεις στη διάρκεια μερικών μηνών.

-Η κάθε ερώτηση είχε πολλαπλές απαντήσεις και ο γιατρός επέλεγε εκείνη που θεωρούσε σωστή.

-Αμέσως το σύστημα έστελνε πίσω την σωστή απάντηση με την κατάλληλη επιστημονική εξήγηση.

-Οι γιατροί που συμμετείχαν στο παιχνίδι μπορούσαν επίσης να παρακολουθούν τις επιδόσεις τους συγκριτικά με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και να βλέπουν πόσο καλά/κακά τα πήγαιναν.

Ο ανταγωνισμός αυτός φαίνεται πως αποδείχτηκε πολύ εποικοδομητικός όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ B. Price Kerfoot.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, για κάθε γιατρό που συμμετείχε στο πρότυπο αυτό πρόγραμμα, κατά μέσο όρο 2,3 ασθενείς πέτυχαν τον στόχο τους να ρίξουν την πίεση στο αίμα τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε