Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε σαρακοστιανά

2016-03-07

Συμβουλές για την σωστή επιλογή θαλασσινών και άλλων τροφίμων που είθισται να καταναλώνονται στη διάρκεια της Σαρακοστής εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). 

Όπως επισημαίνει, η σωστή επιλογή, η μεταφορά τους στο σπίτι όσο το δυνατό συντομότερα, αλλά και η προσεκτική χρήση τους στο σπίτι (π.χ. συντήρηση στην κατάλληλη θερμοκρασία, σχολαστικό μαγείρεμα) είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της ελληνικής διατροφής αλλά και για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. 

Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ είναι οι εξής: 

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα). Διατίθενται ως νωπά, κατεψυγμένα ή αποψυγμένα. Τα αποψυγμένα μπορούν να παράγονται μόνο σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και όχι να αποψύχονται στους χώρους πώλησης, ενώ πρέπει να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους. 

Στα νωπά πρέπει να προσέχουμε: 

 * Την οσμή. Πρέπει να μυρίζουν θάλασσα και όχι αμμωνία ή οτιδήποτε άλλο. 

 * Την επιφάνεια του σώματος. Πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή. 

 * Τα πλοκάμια και τις βεντούζες. Πρέπει να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται εύκολα. 

 * Τη σάρκα. Πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. 

 * Τα μάτια. Πρέπει να είναι γυαλιστερά, «ζωηρά», χωρίς κηλίδες. 

 * Το χρώμα τους. Το ροζ χρώμα στην επιφάνεια της σάρκας τους είναι η συχνότερη εμφανής αλλοίωση. 

Τα κατεψυγμένα πρέπει να πωλούνται συσκευασμένα, χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα λεπτό στρώμα πάγου επάνω τους.

Όταν, εξάλλου, γίνει η απόψυξη, πρέπει να έχουν το χρώμα και την οσμή των νωπών. Δίθυρα Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια). Διατίθενται με κέλυφος ή αποφλοιωμένα και μπορεί να είναι νωπά ή κατεψυγμένα. Τα νωπά και με κέλυφος πρέπει να είναι ζωντανά. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι: 

 * Το κέλυφός τους θα είναι κλειστό και θα ανοίγει πολύ δύσκολα ή, αν είναι λίγο ανοιχτό, θα κλείνει μόνο του ερμητικά με την άσκηση ελάχιστης πίεσης πάνω του. 

 * Το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. 

 * Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή και γερά προσκολλημένη στο κέλυφος, ενώ με το τσίμπημα μιας καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού θα προκαλείται συστολή του σώματος. 

Τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, πρέπει να έχουν γυαλιστερή και συνεκτική σάρκα, η οποία επιπλέον θα έχει τη μυρωδιά της θάλασσας. Τα αποφλοιωμένα κατεψυγμένα μύδια πρέπει να είναι συσκευασμένα σε πλαστική σακούλα που θα περιέχει ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης όπου έγινε η αποφλοίωση και η συσκευασία τους, ενώ η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες από την ημέρα της αποκελύφωσης. 

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια). Διατίθενται νωπά, κατεψυγμένα ή αποψυγμένα. 

Γενικά, πρέπει να έχουν: 

 * Οσμή ευχάριστη, σαν την οσμή της θάλασσας. 

 * Πόδια στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά. 

 * Μεμβράνη του θώρακα τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανή. 

 * Κεφάλι και θώρακα ανοιχτόχρωμα (όχι μελανού χρώματος) και δίχως μαύρες κηλίδες. 

 * Αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. 

Ειδικά οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση της ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει. Αχινοί. Πωλούνται ζωντανοί (τα αγκάθια τους κινούνται). Κονσέρβες ιχθυηρών. 

Μπορεί να διατηρούνται εντός ή εκτός ψυγείου. 

 * Να μην αγοράζετε κονσέρβες διογκωμένες, με εξωτερική σκουριά ή με διαρροή του περιεχομένου τους. 

 * Να διαβάζετε προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία - ιδίως την ημερομηνία λήξης - και να βεβαιώνεστε ότι αναγράφουν την επωνυμία του παρασκευαστή και τον κωδικό αριθμό Ε.Ε. της επιχείρησης. 

 * Μετά το άνοιγμα να βεβαιώνεστε πως το περιεχόμενο έχει φυσιολογικό χρώμα, ελέγχοντας όχι μόνο το τρόφιμο αλλά και τα εσωτερικά τοιχώματα της κονσέρβας. 

Να βεβαιώνεστε επίσης πως δεν έχει περίεργη μυρωδιά. Ταραμάς. Πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, να είναι μαλακός και η γεύση του να μην είναι πικρή ούτε όξινη. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση. 

Για τα άτομα με προβλήματα υγείας: 

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ απ' όσους έχουν ευαισθησία στο στομάχι, ενώ οι πάσχοντες από αλλεργίες πρέπει να ελέγχουν τις ετικέτες του χαλβά για να βεβαιώνονται πως δεν περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!