Πιο πιθανή η εγκυμοσύνη στις γυναίκες που παίρνουν ασπιρίνη

2014-10-12

Οι χαμηλές δόσεις ασπιρίνης μπορεί να αυξάνουν τη γονιμότητα των γυναικών, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερες από 1.000 εθελόντριες, οι οποίες είχαν ιστορικό αποβολής διαπίστωσαν ότι η λήψη του φαρμάκου μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης και γέννησης υγιούς μωρού.

Σε αντίθεση, όμως, με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, το φάρμακο δεν φάνηκε να προλαμβάνει τις αποβολές.

Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» επιστήμονες από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, πολλοί γιατροί χορηγούν μικρές δόσεις ασπιρίνης σε γυναίκες οι οποίες έχουν ιστορικό αποβολής ή θνησιγένειας (γέννηση νεκρού του μωρού) σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν επανάληψη του φαινομένου.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής δεν είναι τεκμηριωμένη.

Για να διερευνήσουν το θέμα, χώρισαν τις εθελόντριές τους, οι οποίες προσπαθούσαν να μείνουν έγκυοι, σε δύο ομάδες. Οι μισές από αυτές έπαιρναν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης και οι άλλες μισές μία ανενεργή ουσία (ψευδοφάρμακο).

Όπως διαπίστωσαν, μεταξύ των γυναικών που είχαν χάσει ένα μωρό πριν από την 20ηεβδομάδα της κυήσεως και έπαιρναν ασπιρίνη, το 78% έμειναν έγκυοι έναντι του 66% απ' όσες έπαιρναν την ανενεργή ουσία.

Επιπλέον, το 62% απ' όσες είχαν πάρει ασπιρίνη πριν από την εγκυμοσύνη γέννησαν τελικά το μωράκι τους, έναντι του 53% όσων έπαιρναν την ανενεργό ουσία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαφορές αυτές οφείλονται στο ότι η ασπιρίνη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι αυξάνει την παροχή αίματος στη μήτρα και στο έμβρυο.

Εκτιμούν επίσης ότι η ασπιρίνη θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλες υποομάδες γυναικών να συλλάβουν και να γεννήσουν τα μωρά τους.

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε