Το Ανθρώπινο Δυναμικό των Κατασκηνώσεων

2015-07-19

Οι κατασκηνωτικές δραστηριότητες, δεν απέχουν πολύ από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, που εφαρμόζονται σε κάθε είδους εκπαιδευτικό οργανισμό. 

Έτσι, η σωστή εφαρμογή και επιτυχία οφείλεται στο ανθρώπινο δυναμικό, σε όλους όσοι απασχολούνται στους χώρους των κατασκηνώσεων και ιδίως τα στελέχη που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τα παιδιά, καθώς «καλή κατασκήνωση σημαίνει καλά στελέχη».

Όλο το ανθρώπινο δυναμικό, συμβάλλει στην επιτυχή έκβαση κάθε κατασκηνωτικής περιόδου. Διακρίνονται όμως οι εργαζόμενοι σε αυτούς που δεν ασκούν εποπτεία στα παιδιά και στα στελέχη που αποτελούν το εκπαιδευτικό προσωπικό. Στους πρώτους ανήκουν διάφορες ειδικότητες εργαζομένων, στην καθαριότητα, στα μαγειρεία, συντηρητές, φύλακες, κ.λ.π.

Τα στελέχη, διακρίνονται σε ανώτερα (αρχηγός, υπαρχηγός, τομεάρχες/ισσες, κοινοτάρχες/ισσες) και κατώτερα (ομαδάρχες/ισσες). Υπάρχουν επίσης και τα ειδικά στελέχη (γυμναστές/τριες, ναυαγοσώστες/τριες, μουσικοί και τεχνικοί). Η παρουσία γιατρού και νοσηλευτών/τριών είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της υγείας των κατασκηνωτών. Οι εργαζόμενοι στη γραμματεία και το τηλεφωνικό κέντρο συντελούν αποτελεσματικά στην εν γένει λειτουργία της κάθε κατασκήνωσης.

Το Τ.Υ.Π.Ε.Τ. φροντίζει κάθε χρόνο να επιλέγει τα πλέον κατάλληλα στελέχη, καθώς και εργαζόμενους με εμπειρία, για τη στελέχωση των τριών κατασκηνώσεών του στον Διόνυσο Αττικής, τη Σάνη Χαλκιδικής και τη Λούτσα Πρέβεζας. Παράλληλα, ένας ολόκληρος μηχανισμός μόνιμων υπαλλήλων, επιμελείται όλο τον χρόνο τη σωστή οργάνωση και τη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την επιτυχή λειτουργία τους.

Το Ανθρώπινο Δυναμικό των Κατασκηνώσεων

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

Στις κατασκηνώσεις του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. όπως και στις περισσότερες - κυρίως ιδιωτικές - εφαρμόζεται το ελληνικό οργανόγραμμα με το σύστημα των κοινοτήτων. Αυτό παρουσιάζει το πλεονέκτημα της αποκέντρωσης και το μειονέκτημα των πολλών κέντρων εξουσίας, που αποβαίνει σε βάρος του ελέγχου και της επικοινωνίας. Είναι όμως απαραίτητο για τις κατασκηνώσεις με μεγάλο αριθμό παιδιών. Ο βασικός πυρήνας της κατασκήνωσης, η «οικογένεια» θα λέγαμε του κατασκηνωτή είναι η ομάδα. Επικεφαλής της ομάδας που απαρτίζεται από 10 - 15 παιδιά, είναι ο/η ομαδάρχης/ισσα. Τέσσερις έως πέντε ομάδες αποτελούν μία κοινότητα. Υπεύθυνος της κοινότητας είναι ο κοινοτάρχης/ισσα.

Ορισμένες κατασκηνώσεις προβλέπουν θέσεις τομεάρχη/ισσας, για την επίβλεψη των κοινοτήτων. Όπως προαναφέραμε, η ιεραρχία ολοκληρώνεται με την ομάδα του Αρχηγείου (Αρχηγός - Υπαρχηγός). Στην ομάδα αυτή, μπορεί και πρέπει κατά περίπτωση να συμμετέχει ο/η γιατρός και ο/η ψυχολόγος (αν υπάρχει). Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός ειδικών στελεχών. Οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες των οποίων ποικίλουν, ανάλογα με το αντικείμενο και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει κάθε κατασκήνωση, όσον αφορά στη φιλοσοφία, τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και την υλικοτεχνική της υποδομή, παράλληλα με τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται.

Ένα μεγάλο αριθμό ειδικών στελεχών, καλύπτουν οι πτυχιούχοι φυσικής αγωγής για πολλαπλές αθλητικές και φυσικές δραστηριότητες. Επίσης οι δάσκαλοι των ποικίλων πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, μουσικών και θεατρικών δρώμενων. Ο κύκλος των στελεχών, συμπληρώνεται από εξειδικευμένα στελέχη όπως: ναυαγοσώστη για πισίνα ή θάλασσα, μουσικό και τεχνικό. Αλλά και στις υπόλοιπες ειδικότητες των εργαζομένων, ο ρόλος είναι διττός και πολύσημος, αφού οι αρμοδιότητές τους καλύπτουν παράλληλα με τις εργασιακές και παιδαγωγικές σχέσεις.

Τέτοιες είναι για παράδειγμα οι θέσεις του/της γιατρού και του νοσηλευτικού προσωπικού, της γραμματείας, του τηλεφωνικού κέντρου, των φυλάκων, των τραπεζοκόμων κ.λ.π.

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε