Τι σημαίνουν οι εύκολοι μώλωπες στα χέρια

2016-03-12

Ερώτημα απο Ασθενή (Δ.Τ.)

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με κάθε μικρό ή μέτριο χτύπημα στα χέρια (από τον ώμο έως τον καρπό) προκαλούνται μεγάλα ή μικρά αιματώματα (εκχυμώσεις), που ύστερα από δυο - τρεις εβδομάδες εξαφανίζονται σταδιακά. 

Είμαι άνδρας 65 ετών, οι αιματολογικές εξετάσεις μου είναι φυσιολογικές και παίρνω καθημερινά δύο φάρμακα για την υπέρταση.

Απάντηση Ιατρού

Ο αιματολόγος, διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου του ΤΥΠΕΤ, δρ Λάμπρος Τζιανούμης απαντά ότι προφανώς εμφανίζετε αγγειακή πορφύρα του δέρματος, δηλαδή πορφυρικό εξάνθημα με φυσιολογικές εξετάσεις αίματος, αιμοπεταλίων και έλεγχο πηκτικότητας.
Πορφύρα είναι το σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αιμορραγίας των τριχοειδών αγγείων. 

Το πορφυρικό εξάνθημα χαρακτηρίζεται από αιμορραγικές κηλίδες του δέρματος ή του βλεννογόνου με βαθυκυανέρυθρα χρώματα, μικρότερες ή μεγαλύτερες πετέχειες ή εκχυμώσεις αντίστοιχα, που οφείλονται σε μικρές εξαγγειώσεις αίματος και δεν εξαφανίζονται με την πίεση, σε αντίθεση με τα ερυθήματα, τα αγγειώματα και τις τηλαγγειεκτασίες. Οι πορφύρες διακρίνονται αδρά σε θρομβοπενικές και αγγειακές.

Η περίπτωσή σας θα πρέπει να αποδοθεί σε κάποιο αίτιο που αφορά τη διατάραξη του συνδετικού ιστού: απλή πορφύρα, γεροντική πορφύρα, αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα και ανεπάρκεια βιταμίνης C. Τα νοσήματα αυτά αποκαλούνται αμιγείς πορφύρες, επειδή η πορφύρα αποτελεί συνήθως το μόνο εύρημα, χωρίς να συνυπάρχουν διαταραχές της αιμόστασης (πήξης) ή άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης που διαταράσσει το αγγειακό τοίχωμα και προκαλεί πορφύρα.

Η απλή πορφύρα είναι η εύκολη, χωρίς εμφανή λόγο, εμφάνιση εκχυμώσεων - συχνό εύρημα σε γυναίκες, σε ορισμένους άνδρες και σε ζωηρά παιδιά. Οι εκχυμώσεις είναι συνήθως μικρές και εντοπίζονται στα κεντρικότερα σημεία των άκρων.
Η γεροντική πορφύρα οφείλεται στην εκφύλιση και ελαττωμένη σύνθεση του κολλαγόνου της ελαστίνης και του υποδόριου λίπους λόγω γήρατος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των ερυθρωπών και κατόπιν μόνιμων καφεοειδών κηλίδων λόγω γήρανσης του συστήματος των μακροφάγων κυττάρων και της αδυναμίας τους να απομακρύνουν την αιμοχρωστική της αιμορραγίας.

Σε αυτή την περίπτωση, οι εκχυμώσεις εμφανίζονται κυρίως στην πίσω επιφάνεια του πήχη του χεριού, στη ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών και στο ακάλυπτο δέρμα της κεφαλής και του αυχένα.Η λήψη κορτιζόνης προκαλεί πορφύρα λόγω της ελαττωμένης σύνθεσης του κολλαγόνου του δέρματος και της ατροφίας που προκαλεί.
Η ανταπόκριση στη θεραπεία με βιταμίνη C, στη δόση των 60 mg την ημέρα, αποτελεί την ευκολότερη έμμεση μέθοδο διάγνωσης, καθώς συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου. Υποθέτουμε ότι δεν παίρνετε αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, του τύπου της ασπιρίνης, κλοπιδογρέλης κ.ά., που θα μπορούσε να είναι αιτία εκχυμώσεων.
Τέλος, αν οι εκχυμώσεις δεν δικαιολογούνται από τραυματισμούς, είναι σκληρές ή σχετικά μεγάλες (δηλαδή, μεγαλύτερες των 2,5 εκατοστών), συνιστάται έλεγχος της αιμόστασης.

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε