Τι σημαίνουν οι αποκριάτικες μεταμφιέσεις των παιδιών

2016-03-06

Οι τελετουργίες της αποκριάτικης μεταμφίεσης καλύπτουν σημαντικές ψυχολογικές ανάγκες στο μικρό παιδί. 

Η λέξη - κλειδί είναι η (έστω προσωρινή) επίτευξη μιας άνευ όρων ελευθερίας, μιας ελευθερίας που δεν είναι διόλου δεδομένη και αυτονόητη στον εσωτερικό κόσμο του μικρού παιδιού, το οποίο εξαρτάται απόλυτα στην καθημερινότητά του από τον κόσμο των ενηλίκων. 

 Μέσα από τη στολή που επιλέγει το παιδί διεισδύει σε έναν επιθυμητό ρόλο, σε μια ταυτότητα που φαντασιώνεται να γίνει ή μια προσωπικότητα με της οποίας τα στοιχεία ταυτίζεται και τα οποία θέλει να ενδυναμώσει μέσα του. 

Επιλέγει, λ.χ., να ντυθεί αστυνομικός ίσως γιατί αισθάνεται την ανάγκη να «εξουσιάσει», νιώθοντας εξουσιαζόμενο από γονείς και αδέλφια στο σπίτι του ή γιατί αισθάνεται αδύναμο και αποθαρρημένο μέσα στις παρέες του και δίχως εμπιστοσύνη στον εαυτό του. 

Η μεταμφίεση του παιδιού σε τέρας, δράκουλα και άλλα σύμβολα τρόμου συχνά υποδηλώνει μια ανάγκη για κατάκτηση ελέγχου σε βαθύτερες φοβίες που κουβαλά αλλά δεν έχει επεξεργαστεί μέσα του. 

Οι πολύ κλασικές επιλογές στολών (π.χ. πριγκίπισσες) περισσότερο υποδηλώνουν μια συντηρητική ροπή του παιδιού και μια δυσκολία ή αναστολή στον πειραματισμό με διαφορετικούς ρόλους και ενδυμασίες. Βέβαια, πίσω από ένα «συντηρητικό» παιδί κρύβεται και η σκιά ενός «συντηρητικού» γονιού, που ο ίδιος έχει μια εγγενή αντίσταση απέναντι στην έννοια της αλλαγής. 

Η επιλογή στολής κλασικών ρόλων που συνδέονται με την αξία της «δύναμης» (π.χ. Σούπερμαν) μπορεί να αποκαλύπτει τη φαντασίωση του μικρού παιδιού να νιώσει μια υπέρτατη δύναμη που του λείπει, να απελευθερώσει τον κόσμο από το κακό, αλλά και να αντλήσει την αποδοχή και τον θαυμασμό για τις ηρωικές του πράξεις. 

Οσο οι ενδυμασίες είναι λυτρωτικές και απελευθερωτικές για τον ψυχισμό του μικρού παιδιού, άλλο τόσο μπορεί να αποβούν «μοιραίες» ψυχολογικά, εάν ο γονιός δεν επιτρέψει στο παιδί του να ντυθεί αυτό που θέλει. 

Οι υπερ-εγωτικοί γονείς, που ασυνείδητα μεταμφιέζονται μέσα από τις μεταμφιέσεις των παιδιών τους, συγκαλύπτουν και ευνουχίζουν τις ανάγκες του παιδιού τους, τους στερούν την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην επιλογή, καταλήγοντας να τους στερούν σημαντικά κομμάτια της αυτοεκτίμησής τους.

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!