Τα οφέλη της Προληπτικής Οδοντιατρικής

2015-12-19

Η ιστορία κάθε ανθρώπου αρχίζει εννιά μήνες πριν τη γέννησή του. 

Τα όσα αξιοθαύμαστα συντελούνται τους εννιά πρώτους μήνες της κύησης και τα πρώτα έξι χρόνια της ηλικίας του παιδιού σφραγίζουν ανεξίτηλα το επίπεδο υγείας του στόματος για όλη τη ζωή του καθενός μας.Οι περισσότερες παθήσεις του στόματος αρχίζουν με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών και τα γενεσιουργά αίτια μερικών ατελειών πρέπει να αναζητηθούν στους πρώτους μήνες της ανάπτυξης του εμβρύου. 

Συνεπώς, βασική επιδίωξη της Προληπτικής Οδοντιατρικής είναι η προφύλαξη πριν την εκδήλωση της νόσου και η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτής.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μία συντονισμένη προσπάθεια σε δύο κατευθύνσεις:

• τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των φυσικών αμυντικών μηχανισμών και

• την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. 

Η πρόληψη είναι ένα αδιάκοπο έργο το οποίο διαρκεί σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν είναι πανάκεια, χρειάζεται φροντίδα, επιμονή και στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό. Η πρόληψη προϋποθέτει γνώση και συντονισμένες προσπάθειες από τον ασθενή, κυρίως όμως από τον ιατρό του. 

Καθώς,

• το στόμα αντανακλά την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου

• τα νοσήματα του στόματος επηρεάζουν και τη γενική υγεία

• για τα πλέον κοινά νοσήματα του στόματος υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές μέθοδοι πρόληψης

• ο τρόπος ζωής και η συμπεριφορά υγείας που επηρεάζει τη γενική υγεία, επηρεάζει και τη στοματική υγεία

• οι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες επιδρούν στη διαμόρφωση συμπεριφοράς και στην υγεία μας, το Τ.Υ.Π.Ε.Τ., αποδεικνύοντας τις κοινωνικές του ευαισθησίες, μεταφέρει τον θεσμό της Προληπτικής Οδοντιατρικής, τον οποίο επί πολλά χρόνια υποστηρίζει, και στις παιδικές του κατασκηνώσεις, εκεί όπου προετοιμάζονται οι αυριανοί Έλληνες πολίτες. 

Αυτό όσο απλό και αν φαίνεται στα λόγια είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα στην πράξη.Στο πλαίσιο της πρόληψης και της προαγωγής της στοματικής υγείας, οδοντίατροι της Δ/νσης Οδοντιατρικής Φροντίδας & Περίθαλψης εξέτασαν τους κατασκηνωτές οι οποίοι συμμετείχαν στις κατασκηνώσεις Διονύσου και Χαλκιδικής.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ελάχιστα προβλήματα τερηδόνας διαγνώστηκαν, αποτέλεσμα το οποίο αποδεικνύει την επαρκή λειτουργία των Παιδοδοντιατρικών Τμημάτων του Οδοντιατρικού Κέντρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Το Τ.Υ.Π.Ε.Τ., επενδύοντας στην πρόληψη, επενδύει στην προαγωγή της στοματικής υγείας των παιδιών μελών του. Δρ Κωνσταντίνος ΤσόκαςΔ/ντής Οδοντιατρικής Φροντίδας & Περίθαλψης Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε