Ρομποτική Χειρουργική στη Γυναικολογία

2017-11-19

Είναι πολλά τα τεχνολογικά επιτεύγματα που αφορούν την ιατρική και βοηθούν στην καλύτερη διάγνωση των προβλημάτων και στη θεραπεία των ασθενών. 

Τα τελευταία 12 χρόνια χρησιμοποιείται παγκοσμίως η μέθοδος της ρομποτικής χειρουργικής. Από το 2006 η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα με άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα μικρές τομές και ελάχιστους πόνους. 

Ειδικότερα στη γυναικολογία μπορεί να γίνει ρομποτικά η πλειονότητα των χειρουργείων όπως:

1. Κύστη ωοθήκης

2. Υδροσάλπιγγα

3. Εξωμήτριος κύηση

4. Ινομυώματα

5. Ενδομητρίωση

6. Αφαίρεση μήτρας-ολική ή μερική υστερεκτομή

7. Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας-σαλπίγγων-ωοθηκών-εντέρου

8. Ουρογυναικολογικά χειρουργεία (χαλάρωση, πτώση μήτρας, κυστεοκήλη)

9. Καρκίνος της μήτρας και του τραχήλου

Οι ρομποτικές επεμβάσεις γίνονται πάντα από εξειδικευμένους στη ρομποτική χειρουργική ιατρούς και φυσικά το ρομπότ δεν χειρουργεί μόνο του, αποτελεί όμως ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βοηθάει το χειρουργό να εκτελεί με ιδανικό τρόπο τη χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός ρομποτικού χειρουργείου;

Ένα ρομποτικό γυναικολογικό χειρουργείο προκαλεί ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα, ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου xάρη στις πολύ μικρές οπές, που συρράπτονται με τεχνική πλαστικής χειρουργικής. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου παρουσιάζονται λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές. Ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα της ρομποτικής τεχνολογίας είναι η ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, έτσι η ασθενής αναρρώνει ταχύτερα και έχει την δυνατότητα ταχείας επανόδου στην καθημερινότητα αλλά και στην εργασία της.

Ειδικότερα για τα ινομυώματα της μήτρας:

Τα ινομυώματα αποτελούν την πιο συχνή ανωμαλία της μήτρας. Είναι καλοήθεις όγκοι και απασχολούν συνήθως ηλικίες 22-55 ετών. Το μέγεθος τους μπορεί να είναι από λίγα χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά, έτσι ώστε είναι δυνατόν να καταλαμβάνουν όλη την κοιλιακή χώρα.

Από τι δημιουργούνται;

Τα αίτια που προκαλούν τα ινομυώματα είναι η κληρονομικότητα σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ορμονών (οιστρογόνων). Έχει αποδειχτεί ότι η δημιουργία τους ελέγχεται από γονίδια που κληρονομήθηκαν στην κάθε γυναίκα.

Τι συμπτώματα δημιουργούν τα ινομυώματα;

Είναι δυνατόν να μην έχουν κανένα σύμπτωμα, κυρίως όταν είναι μικρά. Συνήθως ανακαλύπτονται σε τυχαία γυναικολογική εξέταση ή σε υπερηχογραφικό έλεγχο. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν συμπτώματα όπως:

• Αιμορραγία.

• Πόνο και αίσθημα βάρους.

• Πίεση των γύρω οργάνων όπως των αγγείων, της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.

• Προβλήματα υπογονιμότητας. Η ανάπτυξη ινομυωμάτων στη μήτρα είναι δυνατόν να προκαλέσει υπογονιμότητα κατά τους εξής τρόπους:

α) λόγω μηχανικών εμποδίων , που μπορεί να δημιουργηθούν από στένωση , παραμόρφωση ή απόφραξη ενός τμήματος της μήτρας ή των σαλπίγγων

β) λόγω ακαταλληλότητας του ενδομητρίου για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση τους γίνεται με τους υπερήχους, με αξονική ή και με μαγνητική τομογραφία. Επειδή αποτελούν συνήθως τυχαίο εύρημα, είναι άκρως απαραίτητο η κάθε γυναίκα να κάνει ένα υπερηχογράφημα μήτρας - ωοθηκών μία φορά το χρόνο.

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε