Προσθετικές εργασίες σε αποκατάσταση απώλειας των φυσικών τους δοντιών, σε λειτουργικό κι αισθητικό επίπεδο

2017-03-04

Πολλοί συνάνθρωποί μας, φίλοι, συνάδελφοι , συγγενείς φέρουν προσθετικές εργασίες σε αποκατάσταση απώλειας των φυσικών τους δοντιών, σε λειτουργικό κι αισθητικό επίπεδο. 

Το επιτυχημένο αποτέλεσμα της συνεργασίας οδοντιατρείου και οδοντοτεχνικού εργαστηρίου εξασφαλίζει στον ασθενή άρτιο λειτουργικά και αισθητικά αποτέλεσμα, συμβάλλοντας παράλληλα θετικά και στην ψυχολογική του διάθεση με όσα αυτό συνεπάγεται.

Η αποχώρηση του ασθενή απ το ιατρείο, μετά την παράδοση της εργασίας, κάποιες φορές, ακολουθείται απ την αδιαφορία του ασθενή, εν μέρει προερχόμενη από την ελλιπή πληροφόρηση από μέρους του θεράποντα οδοντιάτρου, για τις απαραίτητες τακτικές επανεξετάσεις. Δυστυχώς, επικρατεί η εντύπωση πολλών ασθενών, πως η αποκατάσταση θα ικανοποιεί και θα ανταποκρίνεται για πάντα στις αρχικές απαιτήσεις.

Ο χρόνος όμως και η χρήση των εργασιών, φθείρει, καταπονεί κι αλλοιώνει τόσο τις προσθετικές κατασκευές, όσο και τα ανατομικά στοιχεία που τις υποστήριζαν. Και αν για τις ακίνητες αποκαταστάσεις ο βαθμός της φθοράς αυτής είναι μικρότερος, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις κινητές αποκαταστάσεις (μερικές κι ολικές τεχνητές οδοντοστοιχίες). Αυτές θα πρέπει να ελέγχονται απαραιτήτως τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ώστε να διορθώνονται ή να αντικαθίστανται.

Συχνή είναι η εικόνα των αποχρωματισμένων, δύσχρωμων, πολλάκις επανασυγκολλημένων, σπασμένων, αποτετριμμένων, γεμάτων τρυγία και χωρίς συγκράτηση οδοντοστοιχιών.

Συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι :

-Η επιβάρυνση του κροταφογναθικού συστήματος

-Η υστέρηση της στοματικής υγιεινής και η σταδιακή αύξηση των εστιών μόλυνσης.

-Οι αυξημένες δυσκολίες της κοινωνικής, οικογενειακής και επαγγελματικής καθημερινότητας.

-Η δυσκολία άλλων θεραπόντων οδοντιάτρων ,να επέμβουν στην περιοχή.

Προτείνονται λοιπόν:

-Συνέπεια στις επανεξετάσεις τόσο των προσθετικών εργασιών, όσο και των ιστών του στόματος. Ο επανεξετάσεις είναι σημαντικό βήμα σε επίπεδο πρόληψης αλλά και διάγνωσης. Για να πειστεί κανείς, αρκεί να κοιτάξει τα στατιστικά στοιχεία κακοηθειών της στοματικής κοιλότητας.

- Καθημερινό βούρτσισμα κι εφαρμογή φαρμακευτικών αντιβακτηριακών διαλυμάτων με τρόπους και μέσα που θα προτείνει ο οδοντίατρος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο καθαρισμός μπορεί να γίνει μηχανικά στο εργαστήριο.

- Οι τυχόν επιδιορθώσεις είναι αποκλειστική αρμοδιότητα κι ευθύνη του οδοντιάτρου. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται ο ασθενής να προσπαθήσει να επέμβει τεχνικά σε τυχόν θραύση των προθετικών εργασιών. Μετά από μια τέτοια απόπειρα, καθίσταται σχεδόν αδύνατη η επανασυγκόλλησή της.

Η στοματική κοιλότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί καθρέφτης της γενικότερης υγείας. Η αισθητική και υγιεινή του στόματος εκτός των άλλων αναδεικνύει πολιτισμό και κουλτούρα.

Προφανέστατα η οικονομική προσέγγιση μιας επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης μιας προσθετικής εργασίας είναι δύσκολη στις μέρες μας. Πάντα υπάρχει όμως λύση στο πρόβλημα αρκεί αρχικά να συζητηθεί. Πρέπει να ληφθεί υπ όψιν πως όσο αυτό αμελείται ή μετατοπίζεται, το μόνο σίγουρο είναι πως αυξάνεται το κόστος , η προσπάθεια και η ταλαιπωρία ,ενώ μειώνονται οι προϋποθέσεις και περιορίζονται οι δυνατότητες για ποικιλία σχεδίων θεραπείας.

Κωνσταντίνα Σκόκα (Οδοντοτεχνίτης)

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!