Μήπως τελικά ΑΥΤΟ ευθύνεται για την πιτυρίδα σας;

2016-06-06

Αν πιστεύετε ότι η πιτυρίδα είναι αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα ξηρής επιδερμίδας, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε. 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Cosmetic Science, η αιτία για τις ενοχλητικές νιφάδες στα μαλλιά σας μπορεί να είναι άλλη.

Ερευνητές εξέτασαν το έλαιο που παράγεται με φυσικό τρόπο από το δέρμα του κεφαλιού σε 23 άτομα που είχα πρόβλημα πιτυρίδας και σε άλλα 23 άτομα που δεν είχαν κανένα τέτοιο πρόβλημα. Με έναν ειδικό μηχανισμό ανέλυσαν την χημική σύσταση του ελαίου αυτού για κάθε έναν συμμετέχοντα.

Αν και βασικός σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν η χρήση αντιπιτυριδικού σαμπουάν για περίοδο 6 εβδομάδων βοηθάει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας (και αποδείχτηκε ότι όντως βοηθάει), οι επιστήμονες έκαναν μια άλλη ανακάλυψη:

Μεταξύ των συμμετεχόντων με πιτυρίδα, το σμήγμα του τριχωτού της κεφαλής (και περισσότερη ποσότητα από αυτό) διεισδύει στην πραγματικότητα βαθύτερα στην επιφάνεια του δέρματος, καθιστώντας το ένα καλύτερο περιβάλλον για τον μύκητα Malassezia, που "αγαπάει" τα λιπίδια και προκαλεί την πιτυρίδα.

Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος μύκητας προκαλεί την επίμονη απολέπιση στο τριχωτό της κεφαλής, επειδή διαταράσσει του κύκλο αναζωογόνησης και επαναφοράς των υγιών κυττάρων. 

Ο malassezia ευνοείται από την άφθονη παραγωγή λιπιδίων (στο έλαιο της κεφαλής) για να αναπτυχθεί. Έτσι όταν το έλαιο αυτό φτάνει πιο βαθιά στην επιδερμίδα του κεφαλιού, τόσο βαθύτερα βρίσκονται και τα λιπίδια και αναπτύσσεται ο μύκητας.

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε