Μελέτη: Το κάπνισμα κόβεται καλύτερα 'μαχαίρι'

2016-03-24

Οι άνθρωποι που θέλουν να πάψουν να καπνίζουν, καλύτερα είναι να δοκιμάσουν να κόψουν το κάπνισμα «μαχαίρι», αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 697 καπνιστές, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί σε Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Από την πρώτη ομάδα ζητήθηκε να ορίσουν μία ημερομηνία και εκείνη την ημέρα να πάψουν να καπνίζουν (ήταν η ομάδα των καπνιστών που έκοψαν απότομα το κάπνισμα).

Από την δεύτερη ομάδα ζητήθηκε να ορίσουν πάλι μία ημερομηνία, αλλά να μειώνουν σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων τους τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν της ημερομηνίας αυτής.

Ένα μήνα μετά την ημερομηνία διακοπής, χωρίς τσιγάρο παρέμενε το 49% των εθελοντών που είχαν σταματήσει απότομα να καπνίζουν και το 39% όσων είχαν πάψει βαθμιαία.

Στους έξι μήνες, εξ άλλου, εξακολουθούσαν να είναι «άκαπνοι» το 22% των εθελοντών που έκοψαν «μαχαίρι» το κάπνισμα και το 15,5% όσων το έκοψαν βαθμιαία.

Με άλλα λόγια, όσοι σταμάτησαν απότομα το κάπνισμα είχαν κατά 25% περισσότερες πιθανότητες να μην το ξαναρχίσουν για ένα εξάμηνο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine».

Οι ερευνητές δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται η διαφορά, αλλά παρατήρησαν ότι ίσχυε ακόμα και για τους εθελοντές οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι θα προτιμούσαν να κόψουν το τσιγάρο βαθμιαία αλλά συμφώνησαν να ενταχθούν στην ομάδα της απότομης διακοπής.

«Η διακοπή του καπνίσματος είναι μακράν το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί κάποιος να κάνει για την υγεία του, αλλά αν αδυνατεί να κόψει το κάπνισμα, ας περιορίσει το κάπνισμα - το "κάτι" είναι στην προκειμένη περίπτωση πολύ καλύτερο από το "τίποτα"», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νικόλα Λίντσον-Χόλεϋ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!