Ιλαρά: Σοβαρά κρούσματα σε ανεμβολίαστα παιδιά

2017-09-29

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα παιδάκι Ρομά χρειάστηκε λίγες ώρες ειδική φροντίδα σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ άλλα δύο παιδάκια πέρασαν τον τελευταίο μήνα και αυτά από Μονάδες, επειδή νόσησαν σοβαρά από ιλαρά. 

 Ιλαρά - Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι απολύτως βέβαιο ότι θα περάσουν αρκετά παιδιά και ενήλικες που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά από τις Μονάδες Εντατικής. 

Άλλωστε, μόνο την τελευταία εβδομάδα κατεγράφησαν συνολικά 30 κρούσματα ατόμων με ιλαρά σε όλη τη χώρα, ενώ από την αρχή της κρίσης τα περιστατικά είναι μέχρι στιγμής στα 196, κυρίως στη Νότια Ελλάδα. 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αμέλειας ενηλίκων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν κάνει την μία ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά και της εγκληματικής συμπεριφοράς γονέων που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Οι πληροφορίες για το εμβόλιο.

Η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου MMR είπε χθες σε εκδήλωση για ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό, ότι δεν υπάρχει έλλειψη του εμβολίου MMR, αλλά αντιθέτως διαθέτει επαρκές απόθεμα και προσπαθεί να βρει και πρόσθετες ποσότητες για να μην υπάρξει ούτε μελλοντικά πρόβλημα. 

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας εκτίμησαν ότι οι όποιες αναφερόμενες ελλείψεις οφείλονται σε θέματα συντονισμού μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακοποιών. Όσον αφορά την έναρξη της εποχής της γρίπης, είπαν ότι η συνύπαρξη σε ένα άτομο ιλαράς και γρίπης αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως η πνευμονία. Ωστόσο ο κίνδυνος της συννοσηρότητας δεν αφορά τους ηλικιωμένους, οι οποίοι σε ποσοστό 99,99% έχουν ανοσία στην ιλαρά διότι την έχουν περάσει, αλλά όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και φυσικά τα μωρά.

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Σπούλου, από το Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, αν κάποιος θέλει να εμβολιαστεί εναντίον και των δύο ασθενειών (γρίπης και ιλαράς), μπορεί να το κάνει είτε ταυτοχρόνως είτε με μεσοδιάστημα μεταξύ τους. 

Δεν υπάρχει αντένδειξη για την εφαρμογή των συγκεκριμένων εμβολιασμών ταυτοχρόνως, αλλά μπορούν να γίνουν και με ένα μήνα χρονική απόσταση η οποία δεν συνιστάται για λόγου ασφαλείας, αλλά για να πετύχει καλύτερη ανταπόκριση ο οργανισμός. 

Η ανοσία μετά τον εμβολιασμό για τη γρίπη επέρχεται έπειτα από 15 ημέρες, ενώ με το τριπλούν εμβόλιο MMR χρειάζονται 3 εβδομάδες. 

Όσοι όμως δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ εναντίον της ιλαράς, θα χρειασθούν δύο δόσεις του εμβολίου.

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε