ΕΛΕΝΑ-ΝΙΚΟΛ ΤΟΥΣΣΑ - Γενικές Παρατηρήσεις - Διαπιστώσεις

2014-07-09

Κύριε Πλα, Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις-προτάσεις που μας παρουσιάσατε. 

Περίμενα όμως, κάτι παραπάνω από αυτά που διατυπώθηκαν (με μεγάλη ευγλωττία, οφείλω να ομολογήσω), και όχι απλά ευχές και σκόρπιες ιδέες. Και πολύ περισσότερο, πέρα από το «τι» χρειάζεται να γίνει , σημαντικό είναι να ακούσουμε και το «πως»... Έχοντας συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό έργο προσφέρει στον ασφαλισμένο το ΤΥΠΕΤ, και έχοντας σχεδόν μεγαλώσει ως ασφαλισμένη στο ΤΥΠΑΤΕ (το οποίο κατέρρευσε με απίστευτη άνεση , όχι τόσο λόγω βιωσιμότητας, αλλά κυρίως λόγω πολιτικής απόφασης), τρέμω στην ιδέα του τι μπορεί να γίνει, αν ο καθένας από μας δε συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα. 

1. Το Ταμείο μας είναι αυτοδιαχειριζόμενο. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι, οι ασφαλισμένοι είμαστε υπεύθυνοι για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του. Εμείς , πρωτίστως, και όχι οι παρατάξεις ή η Διοίκηση της Τράπεζας. Κακώς , πολύ κακώς, έχουμε επιτρέψει κόμματα και πολιτικά παιχνίδια, να διαχειρίζονται την Υγεία μας, την ποιότητα ζωή μας, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. 

2. Για τον λόγο αυτόν, γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε το ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, να δίνει λεπτομερέστατη αναφορά , όπου ο καθένας από μας να έχει εύκολη πρόσβαση και άμεσο λόγο. Δεν μπορώ να διανοηθώ, ότι υπάρχουν συνάδελφοι που δεν γνωρίζουν τις Υπηρεσίες, τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στην Υγεία τους και την ποιότητα ζωής τους. 

3. Σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως εργοδότες των υπαλλήλων και ιατρικού προσωπικού που στελεχώνουν το Ταμείο μας, αλλά πρέπει και επιβάλλεται να το δούμε ως ιδιοκτησία μας, που θέλουμε να τη δούμε , κόντρα στις αντίξοες συνθήκες, να ευημερεί. Ιδιοκτησία , που έχει έρθει στα χέρια μας δανεική, την οποία οφείλουμε να την παραλάβουμε, να την φροντίσουμε και να την παραδώσουμε καλύτερη στις επόμενες γενιές. (Εδώ, θα κάνω μια αναφορά στο επίδομα ισολογισμού του προσωπικού του ΤΥΠΕΤ, που κακώς ανεστάλη. Αν εμείς , ως εργαζόμενοι , θέλουμε να δούμε τις αποδοχές μας να επανέρχονται στην πρότερή τους μορφή, καλό είναι να φερόμαστε ανάλογα). 

4. Οι Γενικές Συνελεύσεις του ΤΥΠΕΤ, πραγματοποιούνται «στα κρυφά». Πως αλλιώς να τις χαρακτηρίσω, όταν πραγματοποιούνται καθημερινές, αμέσως μετά το σχόλασμα, όταν την ίδια στιγμή, οι Γενικές Συνελεύσεις του ΣΥΕΤΕ πραγματοποιούνται με όλες τις δόξες και τις τιμές με «επιστρατευμένα» ξενοδοχεία, τρένα , πλοία, λεωφορεία και αεροπλάνα; Θεωρείτε τον κόσμο της επαρχίας ανίκανο να αποφασίσει για την Υγεία του; Ή μήπως φοβάστε τον κόσμο της επαρχίας που δεν έχει «που την κεφαλή κλίνε» όταν αρρωστήσει; 

5. Για μένα, θεωρώ ότι οι οποιεσδήποτε επιτροπές που οραματίζεστε, θα έπρεπε να στελεχωθούν όχι από τα μέλη των παρατάξεων και των ΔΣ, αλλά από κατά τόπους αντιπροσώπους , να ακουστεί η φωνή και του πιο απομακρυσμένου ασφαλισμένου, να βρούμε τρόπο να ενδιαφερθεί ο κάθε συνάδελφος και συνταξιούχος , να ενημερωθεί και να συμβάλλει, ο καθένας με τον τρόπο του, σε ένα πραγματικά αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο. 

6. Για μένα, οι επιτροπές όπου επισήμως «ανακατεύεται» και η Διοίκηση, (οι διάφορες Δ/νσεις όπου αναφέρεστε) , μόνο θα βλάψουν το ΤΥΠΕΤ, και θα δημιουργήσουν πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Μόνο αν θέλουν οι συνάδελφοι εθελοντικά, να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους στον τομέα τους , θα προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα ευημερίας. 

7. Ναι, θα συμφωνήσω ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι, θα έπρεπε να είναι μέλη του ΤΥΠΕΤ, με την ανάλογη συνδρομή της εισφοράς τους. Αλλά , βλέπετε, εκεί μετά , προσκρούει στα φιλοεργοδοτικά αισθήματα της πλειοψηφίας των παρατάξεων (θες γυρεύεις να ζητάνε μετά και εγγραφή στον ΣΥΕΤΕ και δημιουργηθεί έτσι ένα πραγματικά ισχυρό σωματείο; Πως θα ενισχυθεί έτσι η τακτική του «διαίρει και βασίλευε»;). 

ΔΕ θέλω να καταχραστώ άλλο τον χρόνο σας. Τα παραπάνω αποτελούν αυθόρμητες σκέψεις , με την αφορμή του μηνύματός σας. Σε καμία περίπτωση δεν κάνω την ειδικό στα θέματα του ΤΥΠΕΤ. Στην πραγματικότητα , ιδέα δεν έχω για το τι συμβαίνει στα οικονομικά-διαχειριστικά του ταμείου. Απλά , ως μια απλή ασφαλισμένη, εξέφρασα έναν προβληματισμό.

Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε